pretraga:

Vektorska i bitmap grafika

 

Vektorska grafika ili geometrijsko oblikovanje (eng. Vector graphics, geometric modeling) je način prikazivanja slike pomoću geometrijskih oblika kao što su tačke, linije, krive i poligoni, a koji su temeljeni na matematičkim jednačinama. Za razliku od rasterskih (bitmap) slika, vektorski format je višestruko upotrebljiviji jer omogućava štampu na bilo kom formatu, sa izuzetnom lakoćom i prilagodljivošću, zbog čega je neprikosnoven u kreiranju i čuvanju logotipa.

 

U najrasprostranjenije programe, koji su u potpunosti kompatiblni i u stanju su da sačuvaju vektorski format, spadaju Adobe Illustrator, Corel Draw, Macromedia Freehand i drugi. Koliko god da se radi na unapređivanu pomenutih programa, nije moguće postići fotorealističnost, što je ujedno i jedina, velika mana vektorskog prikaza.

 

Najpoznatiji vektorski formati su EPS, AI, PDF, itd.

 

Vektorska grafika

 

Rasterska grafika ili bitmap je tip grafičkog prikaza kog čini pravougaona mreža piksela ili obojenih tačaka, na nekom grafičkom izlaznom uređaju kao što su monitor ili papir. Kvalitet jedne rasterske slike određuje ukupan broj piksela (rezolucija) kao i broj vrednosti boje za svaki pojedinačni piksel (dubina boje).

 

Rasterska slika se ne može povećati na veću rezoluciju bez gubitka kvaliteta, za razliku od vektorske grafike, ali se zbog svoje pristupačnosti češće koristi. Treba napomenuti da se digitalnim fotoaparatom i skenerom kao izlazni formati dobijaju isključivo bitmap slike, koje se po potrebi vektorizuju procesom "trejsovanja" (eng. Trace) u nekom od programa koje smo pomenuli u prethodnom delu teksta.

 

Programi za obradu bitmap slika su mnogobrojni, a u najzastupljeniji su Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, Corel Photopaint, u krajnjem slučaju MS Paint, i mnogi drugi.

 

U najpoznatije bitmap formate spadaju JPG, GIF, BMP, TIF, PNG, itd.

 

Bitmap slika

 

Nadamo se da smo ovim tekstom razjasnili neke nedoumice u vezi ova dva standarda i pojasnili suštinu ovog sajta.